Het aanvechten van een testament kan zwaar zijn voor alle partijen die bij de juridische strijd betrokken zijn, maar er zijn gevallen waarin het de moeite waard is. Omdat het echter maanden kan duren om de gerechtelijke procedures te doorlopen die nodig zijn om met succes een testament aan te vechten, zijn er situaties waarin het aanvechten van een testament in niemands belang zou zijn.
Omdat elk testament betwisten anders is, variëren de kosten van het aanvechten van een testament naar gelang de specifieke omstandigheden van je zaak. De meeste betwistingen zullen echter flink wat advocaatkosten zijn. Het is een hele uitdaging om met succes een testament te betwisten, dus het is zeer raadzaam je zaak met een gerenommeerde advocaat voor het betwisten van testamenten te bespreken voor je actie onderneemt.
Of het de moeite loont een testament te betwisten hangt af van factoren als hoe groot de betwiste nalatenschap is, de waarde van de bezittingen die je te vorderen hebt, en hoe steekhoudend je argumenten tegen de geldigheid van het testament zijn. Een ervaren erfrecht advocaat voor geschillen over nalatenschappen kan de kracht van je zaak beoordelen en je helpen beslissen of de mogelijke voordelen van het aanvechten van het testament de emotionele en financiële kosten waard zijn.
Wat zijn redenen om een testament aan te vechten?
Je kunt een testament niet aanvechten alleen omdat het je niet bevalt wat erin staat. In plaats daarvan moet je, om een testament te betwisten, wettelijke gronden hebben om de geldigheid ervan aan te vechten. De meest voorkomende redenen om een testament aan te vechten worden in de onderstaande paragrafen uiteengezet.
Wettelijke formaliteiten werden niet nageleefd bij het opmaken van het testament
Wil een testament wettelijk afdwingbaar zijn, dan moet degene die het maakt specifieke wettelijke formaliteiten volgen die de staatswet vereist. De specifieke specificaties verschillen van staat tot staat, maar iedereen die een testament maakt moet gewoonlijk aan alle onderstaande eisen voldoen, wil het testament geldig zijn:
- De persoon die het testament maakt moet meerderjarig zijn.
- De persoon die het testament maakt moet testamentaire bedoeling hebben, wat betekent dat hij moet willen dat het document als zijn testament dient.
Bovendien moet, om de geldigheid van het document te verifiëren, de persoon die het testament maakt het gewoonlijk ten overstaan van ten minste twee getuigen ondertekenen (sommige staten eisen er meer), en de getuigen moeten het testament ook ondertekenen. Er is echter een uitzondering op de getuigen- en handtekeningvereisten voor handgeschreven (“holografische”) testamenten.
Gebrek aan testamentaire draagkracht
Wil een testament geldig zijn, dan moet de persoon die het maakt “testamentaire bekwaamheid” hebben. Dit betekent dat hij voldoende geestelijk bewustzijn moet hebben om drie fundamentele begrippen te begrijpen:
- De omvang van hun nalatenschap
- Dat ze een testament maken
- Wie hun bezittingen zullen erven
Onbehoorlijke beïnvloeding
Een andere veel voorkomende reden om een testament te betwisten is ongepaste beïnvloeding of fraude. In gevallen van ongepaste beïnvloeding heeft de persoon die het testament maakt het niet uit vrije wil gemaakt. Hij werd veeleer gedwongen het testament te maken of iemand als begunstigde te noemen, terwijl hij dat anders niet gedaan zou hebben.
Fraude
Frauduleuze testamenten kunnen ook aangevochten worden. Hieronder vallen vervalste en anderszins frauduleuze testamenten, maar ook testamenten die door fraude tot stand kwamen. Als een fraudeur bijvoorbeeld iemand bedriegt om een testament te ondertekenen door hem te vertellen dat het een ander document was, kan het testament aangevochten worden als een door bedrog tot stand gekomen rechtsgeldig document.
Wie betaalt de juridische kosten bij het aanvechten van een testament?
Gewoonlijk is degene die een testament aanvecht verantwoordelijk voor het betalen van de juridische kosten. Maar een succesvolle uitdager kan in sommige omstandigheden de proceskosten vergoed krijgen uit het vermogen van de nalatenschap.
In een probate rechtszaak is elke partij verantwoordelijk voor haar eigen advocaatkosten. Degene die een testament betwist moet ook alle gerechtskosten en andere uitgaven betalen. Afhankelijk van de wet in jouw staat kun je echter vragen om je kosten vergoed te krijgen uit de fondsen van de nalatenschap, als je kunt bewijzen dat je acties de nalatenschap ten goede kwamen. Een ervaren advocaat voor probate geschillen kan je helpen je weg te vinden in de procedure voor het betwisten van een testament en je uitleggen welke mogelijkheden je hebt om je juridische kosten terug te krijgen.
Heb je vragen? We staan je graag te woord.